Wat zullen we eten op de Maan? Het nut van bacteriën in de ruimte (voordracht 8 september)


Om langdurige ruimtemissies naar planeten zoals Mars ooit mogelijk te maken, werken de wetenschappers van het SCK•CEN aan een microbieel afvalrecyclagesysteem dat het voor astronauten mogelijk maakt om zelfstandig zuurstof, drinkbaar water en voeding te produceren in de ruimte. In het MELiSSA-project, waarin samengewerkt wordt met de Europese Ruimtevaartorganisatie en een consortium van internationale experten, proberen ze uit te vinden hoe ze op een elementaire en minimalistische manier de werking van micro-organismen in recyclage zoals op aarde kunnen nabootsen.           

De dagelijkse dosis ioniserende straling is veel sterker in de ruimte dan op aarde en heeft een directe impact op astronauten en bacteriën. Microbiologen van het SCK•CEN, ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), bereiden al tien jaar een experiment met spirulina voor, een interessante cyanobacterie die zuurstof en voeding kan produceren. Nadat ze spirulina al meerdere keren meestuurden met astronauten van ESA, stuurden ze in december 2017 de eerste fotobioreactor naar het Internationaal Space Station om er het gedrag van spirulina en zuurstofproductie door bacteriekweek onder invloed van microzwaartekracht en ruimtestraling te testen.

Spreker: Nathalie Leys, hoofd Microbiologie bij SCKCEN, Studiecentrum voor Kernenergie


Zaterdag 8 september 2018 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

inschrijven


De weerradar: een stortvloed aan meteorologische informatie (voordracht 20 oktober)


Het grote publiek kent de neerslagradar van populaire sites als buienradar.nl, kmi.be of van weer-apps. Maar hoe werkt zo'n radar eigenlijk? En zijn de beelden altijd juist? In deze voordracht gaat Maarten Reyniers van de radargroep van het KMI dieper in op de werking van de radar, of we er ook sneeuw en hagel mee kunnen zien, en hoe het komt dat windturbines zich op de radarbeelden als een plaatselijke bui vermommen. Ook eerder onverwachte toepassingen zoals de detectie van trekvogels zullen aan bod komen.

Spreker: Maarten Reyniers, groep Radar- en bliksemdetectie van KMI


Zaterdag 20 oktober 2018 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

inschrijven