Odoo afbeelding en tekstblok

Voordracht door Jean-Pierre Grootaerd

Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw VSRUG) vertelt over hoe het bouwen van een eigen telescoop een hype was tot diep in de jaren '90 van de vorige eeuw. Waarom de interesse afnam en hoe de werkgroep evolueerde.

Op dit moment is ‘kijkerbouw’ allang niet enkel meer een telescoop bouwen. De schoolprojecten ontstonden en heden ten dage worden er onder onze leiding in scholen in Griekenland, Zweden, Italië, Slovenië en Nederland niet enkel 15cmF8 Newtontelescopen gebouwd. Maar er is tevens de aandacht voor lichtvervuiling en sterrenkundige projecten. Iets DOEN met het materiaal dat ze tot hun beschikking hebben.

Twee nieuwe projecten werden in het leven geroepen; Sterren schitteren voor iedereen’ en ‘an astronomers project for all people’. Twee projecten die wereldwijd gaan en ook wereldwijd erkenning krijgen.

’kijkerbouw ‘ staat ook voor uitstappen met scholen naar het opleidingscentrum voor astronauten in Keulen bij Frank De Winne. En uiteraard krijg je ook de toekomstvisie te horen. Als kers op de taart: het Anton Kutter verhaal.

Wanneer?

Zaterdag 10 juni 2017 van 14u30 tot 16u30

Nu inschrijven

Bliksemdetectie belicht, daar kun je donder op zeggen

Dr. Dieter Poelman (KMI) komt spreken over bliksemdetectie.

Onweer heeft de mens altijd al weten te fascineren. Enerzijds gaat het gepaard met een prachtig schouwspel van kronkelende bliksemflitsen en oorverdovend gedonder, anderzijds brengt het een onmiskenbaar gevoel van dreigend gevaar met zich mee. In deze presentatie gaan we dieper in op enkele aspecten omtrent de bliksem en bliksemdetectie.


Wanneer?

Zaterdag 23 september 2017 van 14u30 tot 16u30

Nu inschrijven