Derde opticadag der Lage Landen

   

Op Zaterdag 9 MAART 2019 gaat op TNO TU Delft de derde opticadag der lage landen door. Van 10 tot 17 uur. Deze dag door in samenwerking Kijkerbouw VSRUG met Stichting Sterrenwacht Almere. de derde Opticadag gaat dit keer door in een heiligdom; de locatie is nu met zekerheid TNO TU Delft. Door de grote deur dus! Met dank aan Ralph Snel (TNO en Stichting Sterrenwacht Almere).   De mensen van Optical Manufacturing (de optische werkplaats dus) zijn bereid  om demonstraties te geven van de apparatuur. Op onze vraag hiervoor werd enthousiast  gereageerd. Dit wordt een TOP event op een TOPlocatie. Er wordt eveneens onthaal voorzien met koffie en een lunch.

Deelnameprijs bedraagt 25 euro, onthaal met koffie en lunch inbegrepen. Ook kosten voor permanentie, bewaking en schoonmaak zijn inbegrepen in die prijs.

 Programma is bijna rond. BlackGEM wordt hoofdmoot met de optisch ontwerpers van het Systeem (Rutten en ter Horst) en Steven Bloemen, projectleider. Twee jaar geleden was dit ontwerp pas gelanceerd, maar nu werd het intussen 'volwassen'. Wereldproject... De link naar BlackGEM: https://astro.ru.nl/blackgem/

 • - Jan van Gastel enArjan te Marvelde over  paraboliseren met behulp van de Bath interferrometer,
 • - Harrie Rutten over de optiek achter BlackGem project.
 • - Steven Bloemen vult uitgebreid aan over BlackGem.  Dit is intussen een wereldproject geworden met telescopen op La Silla....
 • - Jan van Daalen (house of outdoor) over verrekijkers
 • - Rik Ter horst;(over zijn ADC project met geslumpte spiegels)
 • - Jorg Versluys (ESTEC) onderwerp volgt .
 • - rondleiding TNO:  Met dank aan Ralph Snel

  INSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname25 euro. Maar hiervoor heb je  koffie, warme chocolademelk of thee bij aankomst, en een lichte lunch op de middag. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van25 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG.BIC: KREDBEBB op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van jenaam (namen) en 'Opticadagdag 2019' OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt totMAXIMAAL 70 personen.


Vijfde spectroscopiedag der Lage Landen op Sterrenwacht Tivoli 16/11/2019

: Klik op foto voor de film
Klik op de foto voor de film
klik op de foto voor de film 
 
 


                            Vijfde spectroscopiedag der Lage Landen op Sterrenwacht Tivoli 16/11/2019

                             
                            Datum voor de vijfde spectroscopiedag werd vastgelegd opZATERDAG 16 NOVEMBER 2019 op Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch. Zelfde locatie als gewoonlijk dus.

                            Van 10 tot 17 uur.Onthaal vanaf 9u INSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname20 euro. Maar hiervoor heb je  koffie of thee bij aankomst, en een lichte lunch op de middag met koffie of thee. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van20 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van jenaam (namen) en 'Spectroscopiedag 2019' OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt totMAXIMAAL 55 personen.

                            Het wordt een dag waar twee 'disciplines' worden belicht : astronomische spectroscopie én radio astronomie. De eerste sprekers liggen al vast;
                            -
                            Prof. Dr. Henk Koppelaar met: Onnauwkeurigheid van Spectraal-analyse, die optreedt bij niet- of matig-periodieke verschijnselen, kan verbetert worden. Een praatje over twee                   onderwerpen :A. de onderliggende oorzaak door de meest voorkomende niet-periodieke golven: solitons.B. aangepaste/verbeterde spectraal-analyse door de onderliggende veronderstelling los te laten dat een te analyseren signaal periodiek is.

                            -
                            Dr. Ralph Snel (TNO): Strooilicht in spectrometers. Een van de beperkende factoren in de meest geavanceerde spectrometers is strooilicht, licht dat op de verkeerde plek op de detector
                            van de spectrometer terecht komt. Hierdoor ontstaat contrastverlies in het spectrum, of ontstaan er juist spectrale structuren in de meting die er niet horen te zitten. Voor spectrometrie met hoge radiometrische nauwkeurigheid moet het strooilicht van de spectrometer goed bekend zijn, en bovendien goed gecorrigeerd kunnen worden. Deze presentatie belicht enkele eenvoudige en state-of-the-art technieken voor het bepalen van en corrigeren voor strooilicht in spectrometers.

                            -Frans de Jong
                            van (CAMRAS-VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) met volgende onderwerpen:1. Dwingeloo radiotelescoop, nadruk op                       Dopplertechniek en melkweg waarneming. (gedetailleerd hoe men omgaat met de doppler techniek (= radio spectrografisch) en daarmee de spiraal armen ontdekt maar ook een 'Dark matter' vraagstuk geeft)2. Waarnemen van het Andromeda stelsel (M31) met de Dwingeloo radiotelescoop. (een gedetailleerde Doppler oefening om een extra-galactisch stelsel te meten)

                            * Mensen die graag een lezing houden; suggesties welkom! Aan het programma wordt uiteraard nog volop gewerkt! * de verwachting is ook dat er wat nieuws te vertellen valt over zelfbouw.
                            Presentaties editie 2016 en 2017
                            Presentaties editie 2018