Odoo afbeelding en tekstblok

Crash Course: Astrobiologie

Deel 2 - 13 mei 2019: Zoektocht naar leven in het zonnestelsel

ASTROBIOLOGIE is de wetenschap over het leven op Aarde én daarbuiten. De crash course reeks over Astrobiologie bevat drie delen:

1) De levende Aarde, een bijzonder geval.

2) Exobiologie in het Zonnestelsel.

3) Exobiologie op exoplaneten.

In deel 2 (13 mei) volgen we enkele belangrijke ruimtevaartmissies die op zoek gaan naar leven – vermoedelijk alleen micro-organismen – in ons eigen zonnestelsel, buiten de Aarde. Op welke plaatsen hebben we de beste kansen om iets te vinden? En waarom precies daar? Welke middelen worden ingezet in deze zoektocht?

Ingericht volgens ons beproefde crash course concept: voor wie zich niet zoveel kan vrijmaken maar toch dit thema wil ontdekken. Geen voorkennis nodig. U krijgt een mini-syllabus. Inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt!


Inschrijven

Crash course: Het weer

Het weer is iets dat alle mensen over de hele wereld al heeft aangesproken vanaf het prille begin van de mensheid. Het kan fascinerend zijn, prachtig, overweldigend maar evengoed dodelijk en leiden tot vreselijke drama's.

Mensen proberen dus al sinds tijden het weer te voorspellen of te begrijpen. We kunnen vandaag al heel veel, maar we slagen er nog steeds niet in het weer langer dan drie dagen met een grote nauwkeurigheid te voorspellen.

In deze crash course doen we u graag de grondbeginselen uit de doeken. Hoe werkt ons weersysteem? Wat zijn de grote drijfkrachten? Hoe klinkt het weerbericht op andere planeten? Wat betekent het als het 'hogedrukgebied van de Azoren uitbreidingsplannen heeft', of als 'wolken komen uithuilen boven onze streken'? En is het echt een goed idee om een apart kustweerbericht te maken? Kom het ontdekken in deze crash course volgens ons beproefde concept: geen enkele voorkennis vereist en twee uurtjes van uw tijd.

inschrijven

Voor mensen die na de crash course honger hebben naar meer is er uiteraard onze langlopende cursus weerkunde, vanaf begin september.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Crash course ASTROBIOLOGIE

Deel 1 : De levende Aarde, een bijzonder geval

Welke kenmerken maken van de Aarde een levende planeet? Hoe kon complex leven met planten en dieren ontstaan? Wat is de toekomst van het leven op Aarde? Hoe uniek is onze levende planeet? Ontdek het in de uitgschreven versie van de de crash course van 25 maart 2019. Download de huidige versie door te klikken op het PDF icoon.

Op Schoolreis naar de Maan

(Lager onderwijs, lerarengids, versie december 2018)

 De UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien heeft in het najaar van 2018 meerdere vormingen georganiseerd over de cursus "Op schoolreis naar de Maan". Het is een gids voor leraren lager onderwijs (2de en 2de graad) om het thema van Maanreizen op een zeer toegankelijke manier in de les te brengen. Elk onderwerp is voorzien van één of meerdere klasoefeningen of experimenten om met de kinderen uit te voeren. Download hier de huidig versie van de cursus door te klikken op de PDF icoon.

 


 

Jeugdcursus

 

Ben je tussen 12 en 15 jaar? Ben je geboeid door alles wat te maken heeft met sterrenkunde en wil je daar graag in je vrije tijd iets mee doen? Dan is dit een geknipte cursus op jouw maat!

In 5 lessen op zaterdagnamiddag leer je heel wat bij over het heelal, het zonnestelsel, de Zon, de Aarde, de Maan, de sterren, ruimtevaart, weerkunde en telescopen.

Volgende reeks verwacht: voorjaar 2020.


Odoo tekst en afbeelding blok

Initiatie waarnemen

Deze cursus richt zich tot mensen die graag willen leren hoe ze de sterrenhemel kunnen waarnemen. In 3 lessen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: -telescopen en verrekijkers
-materiaal voor de amateur-astronoom (sterrenkaarten, astrosoftware, atlassen,...) -oriëntatie aan de sterrenhemel -leren herkennen van de opvallendste sterrenbeelden

Een vierde avond is voorzien om effectief met de telescopen waar te nemen en wordt in onderling overleg met de cursisten bepaald.

Deelnemen kost €32.00 (inclusief 1 jaar lidmaatschap VSRUG)

Het is een heel praktijkgerichte cursus. Om iedereen de kans te geven voldoende aan bod te komen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 15. Heeft u interesse om deel te nemen? Mail ons op info@armandpien.be, we zetten u op een wachtlijst en contacteren u zodra de data voor een nieuwe reeks gekend zijn.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Basiscursus Sterren en Kosmos

Tijdens deze lessenreeks krijgt u een basiskennis over de types sterren en de kosmos.

De klemtoon wordt gelegd op het observeren en bespreken van de sterren en sterrenstelsels. Ook de kosmos wordt in het kort toegelicht.  

Deze cursus is een ideale voorbereiding op de gevorderdencursus die dan plaats heeft in het najaar 2019.

Vol

Inschrijven